Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Książka Kucharska: Sposób na rydza

Rydze duszone z porem w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Świeże rydze z porem w sosie z serkiem topionym i ketchupem.

Rydze duszone z porem w sosie serowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rydze duszone z porem w sosie serowym

 

  • ok. 1 kg świeżych rydzów
  • 4 łyżki masła
  • ok. 30 cm kawałek jasnej części pora
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 50 g serka topionego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • młoda dymka - wg uznania

Sposób przygotowania:

Rydze duszone z porem w sosie serowym
Rydze oczyścić, opłukać wodą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Na patelnię wrzucić rydze. Smażyć tak długo, aż cały płyn odparuje. Por oczyścić, pokroić w ćwierć plasterki. Czosnek pokroić w plasterki. Do grzybów dodać por, czosnek, resztę masła, listki tymianku, trochę soli i pieprzu. Smażyć dalej, co chwilę mieszając, aż por zmięknie. Do tego dodać serek topiony (użyłam serka z cebulą i szczypiorkiem) i ketchup, wlać pół szklanki wody. Dusić bez przykrycia na średnim ogniu, a serek się roztopi. Każdą porcję grzybów z porem, po przełożeniu na talerzyki, posypać posiekaną dymką.
Rydze duszone z porem w sosie serowym
Oczyszczone opłukane wodą rydze smażone na maśle.
Rydze duszone z porem w sosie serowym
Pokrojony por dodany razem z listkami tymianku czosnkiem i przyprawami do grzybów.
Rydze duszone z porem w sosie serowym
Serek topiony dodany razem z ketchupem i wodą do grzybów z porem.

Tagi:

rydze grzyby pory