Sposób przygotowania:
Rydze po cygańsku
Grzyby oczyszczamy i pozbawiamy nóżek. Tradycyjnie, jak w przypadku rydzów używamy tylko kapeluszy. Oczyszczone rydze gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 20 minut, po czym odcedzamy i pozostawiamy po przestygnięcia. Cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy pół szklanki oleju, wrzucamy cebulę. Kiedy się zeszkli ostrożnie dolewamy pół szklanki wody, ocet oraz przecier pomidorowy. Dorzucamy 2-3 listki laurowe, trochę pieprzu mielonego, 2 pełne łyżki cukru, 1 łyżkę soli. Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia, zaś kiedy zalewa się zagotuje, dorzucamy rydze i gotujemy całość przez 20 minut. Po tym czasie przekładamy do słoiczków. Rydze po cygańsku wymagają pasteryzowania- gotujemy więc słoiki przez 10-15 minut.