światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Rydze po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fenomenalne danie- może być zarówno przystawką, dodatkiem do mięs lub zupełnie samodzielnym daniem! Jak dla mnie rewelacja!

Rydze po cygańsku

Składniki:

Rydze po cygańsku

 

  • 1 kg rydzów
  • 2-3 cebule
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. octu
  • 1/3 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 2-3 listki laurowe
  • pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Rydze po cygańsku
Grzyby oczyszczamy i pozbawiamy nóżek. Tradycyjnie, jak w przypadku rydzów używamy tylko kapeluszy. Oczyszczone rydze gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 20 minut, po czym odcedzamy i pozostawiamy po przestygnięcia. Cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy pół szklanki oleju, wrzucamy cebulę. Kiedy się zeszkli ostrożnie dolewamy pół szklanki wody, ocet oraz przecier pomidorowy. Dorzucamy 2-3 listki laurowe, trochę pieprzu mielonego, 2 pełne łyżki cukru, 1 łyżkę soli. Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia, zaś kiedy zalewa się zagotuje, dorzucamy rydze i gotujemy całość przez 20 minut. Po tym czasie przekładamy do słoiczków. Rydze po cygańsku wymagają pasteryzowania- gotujemy więc słoiki przez 10-15 minut.

Tagi:

grzyby rydze