margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ryż a'la risotto z kurczakiem z rosołu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W moim wykonaniu to bardziej ryżotto:):):)

Ryż a'la risotto z kurczakiem z rosołu

Składniki:

Ryż a'la risotto z kurczakiem z rosołu

 

  • 3/4 szklanki ryżu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • warzywa gotowane w rosole (marchew, seler, pietruszka) lub warzywa mrożone krojone w paski
  • udko z kurczaka z rosołu
  • 1,5- 2 szklanki rosołu (najlepiej gorącego)
  • 3/4 szklanki czerwonego wina (półwytrawne)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • masło

Sposób przygotowania:

Ryż a'la risotto z kurczakiem z rosołu
Cebulkę kroimy w piórka, czosnek w drobniutką kostkę i przesmażamy na maśle tak żeby się zeszkliły, delikatnie solimy. Wsypujemy ryż i zalewamy czerwonym winem, mieszamy do momentu aż lekko odparuje. Następnie zalewamy częścią rosołu delikatnie mieszamy. Kiedy ryż wchłonie rosół dolewamy kolejną jego część, mieszając od czasu do czasu. W między czasie warzywa z rosołu kroimy w słomkę, a mięso z udka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Gdy ryż stanie się miękki dodajemy warzywa i kurczaka delikatnie mieszamy całość. Możemy też warzywa i kurczaka podsmażyć na maśle na osobnej patelni. Ryż i warzywa posypujemy natką pietruszki. Smacznego.