SUPERPRZEPIS

Pikantny dorsz duszony w jarzynach

  • 4
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pikantny dorsz duszony w jarzynach Więcej zdjęć (5)

Filet z dorsz w pikantnych warzywach, wspaniale smakuje z dodatkiem ryżu brązowego lub dzikiego.

Składniki:

Pikantny dorsz duszony w jarzynach

 

  • filet dorsza (ok 80 dag)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 papryczki chili
  • 1 duża cebula
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 2 młode marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz biały do smaku
  • 1 łyżka startego parmezanu

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantny dorsz duszony w jarzynach
Obieramy warzywa, marchew i seler kroimy je w cieniutkie plasterki. Cebulę i paprykę słodką i ostrą siekamy w kosteczkę. Szklimy na maśle cebulę, dodajemy paprykę i pozostałe warzywa. Po krótkim przesmażeniu podlewamy je odrobiną wodą, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą.



Filet z dorsza kroimy je na cząstki, oprószamy białym pieprzem i solą, układamy je między warzywami. Nakrywamy potrawę pokrywą i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut, odwracamy filety na drugą stronę i dusimy przez kolejne 5 minut. Odkrywamy pokrywkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczypior i dusimy jeszcze przez chwilę, aż sos trochę odparuje.



Podajemy dorsza w warzywach na gorąco posypanego startym parmezanem.
Pikantny dorsz duszony w jarzynach
Cebulę i paprykę słodką i ostrą siekamy w kosteczkę.
Pikantny dorsz duszony w jarzynach
Szklimy na maśle cebulę, dodajemy paprykę i pozostałe warzywa.
Pikantny dorsz duszony w jarzynach
Po krótkim przesmażeniu podlewamy je odrobiną wodą, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą.
Pikantny dorsz duszony w jarzynach
Filet z dorsza kroimy je na cząstki, oprószamy białym pieprzem i solą, układamy je między warzywami.

Tagi:

dorsz