Sposób przygotowania:
Pikantny dorsz duszony w jarzynach
Obieramy warzywa, marchew i seler kroimy je w cieniutkie plasterki. Cebulę i paprykę słodką i ostrą siekamy w kosteczkę. Szklimy na maśle cebulę, dodajemy paprykę i pozostałe warzywa. Po krótkim przesmażeniu podlewamy je odrobiną wodą, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą.
Filet z dorsza kroimy je na cząstki, oprószamy białym pieprzem i solą, układamy je między warzywami. Nakrywamy potrawę pokrywą i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut, odwracamy filety na drugą stronę i dusimy przez kolejne 5 minut. Odkrywamy pokrywkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczypior i dusimy jeszcze przez chwilę, aż sos trochę odparuje.
Podajemy dorsza w warzywach na gorąco posypanego startym parmezanem.
Filet z dorsza kroimy je na cząstki, oprószamy białym pieprzem i solą, układamy je między warzywami. Nakrywamy potrawę pokrywą i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut, odwracamy filety na drugą stronę i dusimy przez kolejne 5 minut. Odkrywamy pokrywkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczypior i dusimy jeszcze przez chwilę, aż sos trochę odparuje.
Podajemy dorsza w warzywach na gorąco posypanego startym parmezanem.
Netka
mysza75
2milutka
jaNina