BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Sajgonki z brązowym ryżem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Moja wersja sajgonek . Zamiast makaronu dodałam brązowy ryż i również wyszły smaczne. Najlepiej je maczać w ulubionym sosie.

Sajgonki z brązowym ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sajgonki z brązowym ryżem

 

  • opakowanie papieru ryżowego
  • mała pojedyńcza pierś z kurczaka
  • woreczek brązowego ryżu
  • 2 garście mrożonki chińskiej
  • ok. 10 cm kawałek pora
  • 1/2 papryki
  • ząbek czosnku
  • kapusta pekińska 2-3 liście

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki z brązowym ryżem
Mięso mielę. Ryż gotuję wg przepisu na opakowaniu i studzę. Na odrobinie oleju podsmażam mrożone warzywa. Pora kroję w słupki, kiedy warzywa się rozmrożą dorzucam pora i pokrojoną paprykę. Wszystko razem dokładnie mieszam. Do warzyw dodaję przestudzony ryż. Na tej samej patelni smażę mięso. Następnie dodaję je do warzyw z ryżem. Kapustę pekińską kroję w drobniejsze kawałki i wrzucam do miski z farszem. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką. Papier ryżowy zanurzam w ciepłej wodzie, kładę na deskę , chwilę czekam aż namięknie. Nakładam porcję farszu i zawijam. Smażę na głębokim oleju. odsączam sajgonki na ręcznikach papierowych.
Sajgonki z brązowym ryżem
Warzywa mieszam z ugotowanym i ostudzonym brązowym ryżem.
Sajgonki z brązowym ryżem
Mięso z piersi kurczaka podsmażam na odrobinie oleju.
Sajgonki z brązowym ryżem
Do farszu dodaję poszatkowaną kapustę pekińską.
Sajgonki z brązowym ryżem
Tak wyglądają sajgonki przed pieczeniem.