Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem naturalnym i otrębami
Ugotować na pół twardo ryż - odcedzić . Cebule obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę na złoto. Umyć i osuszyć natkę pietruszki. Usiekać. Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, natki i otrębów . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem , maggi w płynie. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Wyciąć głąb. Kapustę ułożyć w dużym garnku - zalać Wrząca wodą i chwilę gotować. Zdejmować kolejno sparzone liście ( po 3-4 na raz ). Ostrożnie by sie nie poparzyć. Z liści ścinać zgrubienia które mają u nasady. Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu .Składać w kopertę tak jak krokiety. W dużym garnku układać na dnie kilka dużych liści kapusty zabezpieczając gołąbki przed przypaleniem. Ułożyć w garnku gołąbki ( ściśle). Zalać bulionem ( lub wodą) . Dusić 1,5 godziny. Wyjąć ostrożnie gołąbki z garnka . Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy . Zagotować. Doprawić sos do smaku. *** * Wyszło mi 25 gołąbków ** Resztę kapusty posiekałam jak na bigos i obgotowałam w lekko osolonej wodzie - i po odcedzeniu zamroziłam. Będzie potem na bigos, kapuśniak , jarzynkę*** Gołąbki podzieliłam na porcje obiadowe - tak samo sos i zamroziłam na potem.