Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gołąbki z ryżem naturalnym i otrębami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zdrowsza wersja zwykłych gołąbków. Zamiast białego ryżu użyłam naturalnego , który nie jest polerowany. Dodałam też otręby żytnie

Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z ryżem naturalnym i otrębami

 

  • 1 główka białej kapusty * ,
  • 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
  • 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu naturalnego
  • 6 łyżek otrębów żytnich
  • 4 cebule ( pokrojone drobno )
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku ( ok. 2 płaskich łyżeczek)
  • 2 łyżki majeranku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag )
  • szczypta cukru do smaku
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 litrów bulionu warzywnego ( może być z kostki)

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem naturalnym i otrębami
Ugotować na pół twardo ryż - odcedzić . Cebule obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę na złoto. Umyć i osuszyć natkę pietruszki. Usiekać. Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, natki i otrębów . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem , maggi w płynie. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Wyciąć głąb. Kapustę ułożyć w dużym garnku - zalać Wrząca wodą i chwilę gotować. Zdejmować kolejno sparzone liście ( po 3-4 na raz ). Ostrożnie by sie nie poparzyć. Z liści ścinać zgrubienia które mają u nasady. Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu .Składać w kopertę tak jak krokiety. W dużym garnku układać na dnie kilka dużych liści kapusty zabezpieczając gołąbki przed przypaleniem. Ułożyć w garnku gołąbki ( ściśle). Zalać bulionem ( lub wodą) . Dusić 1,5 godziny. Wyjąć ostrożnie gołąbki z garnka . Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy . Zagotować. Doprawić sos do smaku. *** * Wyszło mi 25 gołąbków ** Resztę kapusty posiekałam jak na bigos i obgotowałam w lekko osolonej wodzie - i po odcedzeniu zamroziłam. Będzie potem na bigos, kapuśniak , jarzynkę*** Gołąbki podzieliłam na porcje obiadowe - tak samo sos i zamroziłam na potem.
Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami
Przygotować farsz i doprawic go do smaku
Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami
Nakładać farsz w sparzone liście kapusty i zwijać gołąbki
Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami
Gołąbki układać w garnku na kilku liściach -zalać wywarem i dusić 1,5 godziny
Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami
Zlać wywar z duszenia gołąbków -dodać koncentrat- wymieszaći ponownie zalać gołąbki- dusic jeszcze chwilę