SUPERPRZEPIS

Bitki z łopatki z płatkami chili

  • 2
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Bitki z łopatki z płatkami chili Więcej zdjęć (5)

Bitki w pysznym sosie, doskonałe z makaronem,ziemniaczkami lub brązowym ryżem.

Składniki:

Bitki z łopatki z płatkami chili

 

  • około kg mięsa z łopatki wieprzowej

 

 

Sposób przygotowania:

Bitki z łopatki z płatkami chili
Mięso należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić na odpowiednie dla siebie porcje , następnie rozklepać tłuczkiem, najlepiej zrobić to wkładając mięso do woreczka foliowego. Rozbite kawałki łopatki natrzeć przyprawami, trzeba uważać z chili jeśli nie lubimy ostrego. Tak przyprawione mięso wkładam do woreczka i wstawiam do lodówki na parę godzin, nawet na noc.



Następnie mięso obsmażam na klarowanym maśle, dodaję suszoną włoszczyznę, chwilkę duszę aż włókna na mięsie się pozamykają. Wtedy podlewam gorącą wodą, tyle aby mięso było przykryte. Jeśli gotuję w szybkowarze to trwa to 20 minut, jeśli tradycyjnie godzinę.



Gdy mięso jest już miękkie, wyciągam je z wywaru. Sos miksuję, i zaprawiam śmietaną rozmieszaną ze skrobią.



Podaję z ziemniakami, lub makaronem, i z sałatką z czerwonej kapusty. 
Bitki z łopatki z płatkami chili
Mięso należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić na odpowiednie dla siebie porcje , następnie rozklepać tłuczkiem, najlepiej zrobić to wkładając mięso do woreczka foliowego
Bitki z łopatki z płatkami chili
Tak przyprawione mięso wkładam do woreczka i wstawiam do lodówki na parę godzin, nawet na noc
Bitki z łopatki z płatkami chili
Następnie mięso obsmażam na klarowanym maśle, dodaję suszoną włoszczyznę, chwilkę duszę aż włókna na mięsie się pozamykają
Bitki z łopatki z płatkami chili
Gdy mięso jest już miękkie, wyciągam je z wywaru. Sos miksuję, i zaprawiam śmietaną rozmieszaną ze skrobią.