Sposób przygotowania:
Bitki z łopatki z płatkami chili
Mięso należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić na odpowiednie dla siebie porcje , następnie rozklepać tłuczkiem, najlepiej zrobić to wkładając mięso do woreczka foliowego. Rozbite kawałki łopatki natrzeć przyprawami, trzeba uważać z chili jeśli nie lubimy ostrego. Tak przyprawione mięso wkładam do woreczka i wstawiam do lodówki na parę godzin, nawet na noc.
Następnie mięso obsmażam na klarowanym maśle, dodaję suszoną włoszczyznę, chwilkę duszę aż włókna na mięsie się pozamykają. Wtedy podlewam gorącą wodą, tyle aby mięso było przykryte. Jeśli gotuję w szybkowarze to trwa to 20 minut, jeśli tradycyjnie godzinę.
Gdy mięso jest już miękkie, wyciągam je z wywaru. Sos miksuję, i zaprawiam śmietaną rozmieszaną ze skrobią.
Podaję z ziemniakami, lub makaronem, i z sałatką z czerwonej kapusty.
Następnie mięso obsmażam na klarowanym maśle, dodaję suszoną włoszczyznę, chwilkę duszę aż włókna na mięsie się pozamykają. Wtedy podlewam gorącą wodą, tyle aby mięso było przykryte. Jeśli gotuję w szybkowarze to trwa to 20 minut, jeśli tradycyjnie godzinę.
Gdy mięso jest już miękkie, wyciągam je z wywaru. Sos miksuję, i zaprawiam śmietaną rozmieszaną ze skrobią.
Podaję z ziemniakami, lub makaronem, i z sałatką z czerwonej kapusty.
mysza75
zbysiowa
Tak był dobry, dziękuje;)