Ryż inaczej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

atrakcyjny dodatek do potraw

Ryż inaczej

Składniki:

Ryż inaczej

 

  • ryż zimny ,ugotowany
  • olej

Sposób przygotowania:

Ryż inaczej
Bardzo dobry przepis na pozostały ryż.Zimny ,ugotowany ryż ugniatamy ręką (aby się nie przyklejał maczamy rękę w wodzie). Przekładamy na stolnicę wyścieloną folia przezroczystą ,na to kładziemy jeszcze jedną folię i wałkujemy na placek ok 1/2 cm. Wkładamy placki do wysuszenia na ok. godzinę do 150 C. trzymamy porwane w kawałki w słoju a gdy chcemy dodać do potrawy wrzucamy na głęboki tłuszcz 180 C lekko mieszając do zarumienienia. Gdy wlewamy na taki ryż sos potrawa wydaje odgłos i aromat unosi się po pokoju.....

Tagi:

ryż