WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ryż na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny starodawny deser lub też posiłek czyli ryż na mleku z dodatkiem cukru waniliowego. Jest pyszny i pożywny.

Ryż na mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż na mleku

 

  • ok. 1/3 szkl. ryżu sypkiego
  • ok. 1 i 1/3 szkl. mleka
  • 1 duży cukier waniliowy 32 g

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku

ETAP 1:

Ryż sypki odmierzyć szklanką i wsypać do rondla z grubszym dnem. Zalać go na początek 1 szklanką zimnego mleka. Wsypać cukier waniliowy, wymieszać. Ustawić na gazie i zagotować. Zmniejszyć płomień na minimalny i gotować aż ryż wchłonie całe mleko.

Jeśli będzie nadal twardawy to dolewać jeszcze zimnego mleka. W trakcie gotowania często mieszać aby ryż się nie przypalił a mleko nie wykipiało.

Po ugotowaniu ryż wyłożyć do szklanki lub miseczki. Podawać na gorąco lub schłodzić i podawać na zimno.

Ryż na mleku
Ryż na mleku po ugotowaniu z cukrem w rondelku
Ryż na mleku
Ryż zalany zimnym mlekiem wymieszany z cukrem waniliowym
Ryż na mleku
Suchy ryż wsypany do rondelka przed zalaniem mlekiem
Ryż na mleku
Zimne mleko odmierzone szklanką przed wlaniem do ryżu

Tagi:

ryż danie