WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Wiśniowo - waniliowa kaszka manna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiśniowo - waniliowa kaszka manna to kaszka manna ugotowana na mleku z dodatkiem kisielu wiśniowego i cukru waniliowego, na koniec wymieszana z dżemem wiśniowym.

Wiśniowo - waniliowa kaszka manna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiśniowo - waniliowa kaszka manna

 

  • 250ml zimnego mleka
  • 3 łyżeczki kaszy manny
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kisielu wiśniowego z cukrem
  • 2 łyżeczki dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Wiśniowo - waniliowa kaszka manna

ETAP 1:

Odmierzyć szklanką lub miarką 250 ml mleka i przelać do garnka. Ustawić na gazie i zagotować. Kaszę manną wsypać do szklanki. Dosypać cukier waniliowy i kisiel wiśniowy, wymieszać. Dolać ok. 50 ml zimnej wody i dokładnie rozprowadzić w niej proszki.

Gdy mleko się zagotuje wlać do niego zawiesinę i cały czas mieszając gotować aż kasza napęcznieje. Kasza zgęstnieje trochę od razu od kisielu ale należy ją pogotować ok. 2-3 minuty pilnując by się nie przypaliła. Następnie zdjąć z ognia. Dodać do kaszy dżem wiśniowy i wymieszać.

Przelać do salaterki.

Podawać na gorąco lub po schłodzeniu w lodówce.

Wiśniowo - waniliowa kaszka manna
Kaszka manna po wymieszaniu z dżemem wiśniowym
Wiśniowo - waniliowa kaszka manna
Dżem wiśniowy dodany do ugotowanej kaszki manny.
Wiśniowo - waniliowa kaszka manna
Kasza cukier i kisiel rozmieszane w zimnej wodzie
Wiśniowo - waniliowa kaszka manna
Zimne mleko odmierzone i przelane do rondelka