alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Ryż na mleku podany z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny deserek z ryżu, mleka i jabłek. Bez obaw możemy podać go dzieciom zamiast niezdrowych przekąsek. Do jabłek możemy nie dodawać cukru albo dodać go mniej. Wtedy będzie jeszcze zdrowszy :) Polecam :)

Ryż na mleku podany z jabłkami i cynamonem

Składniki:

Ryż na mleku podany z jabłkami i cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku podany z jabłkami i cynamonem
Ryż dobrze płuczemy na sitku pod zimną bieżącą wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy do miękkości dość często mieszając żeby się nie przypaliło. Gdy mleko prawie całkiem odparuje, ryż jest gotowy. W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy jabłka w dość grubą kostkę. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cynamon i niewielką ilość wody, mieszamy Jabłka dusimy aż zmiękną. Nie powinny się rozpaść. Do pucharków nakładamy ryż, a następnie cynamonowe jabłka. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego :)