Sposób przygotowania:
Ryż na sposób indyjski
Ten sposób na przygotowanie ryżu pokazał mi mój przyjaciel z Indii. Na początek wsypujemy ryż do niewielkiego garnuszka i zalewamy wodą z kranu i opłukujemy ryż. Wodę odsączamy i zalewamy jeszcze raz. Po minucie znów odsączamy.Zalewamy szklanką przefiltrowanej wody (proporcje ryżu do wody muszą być 1:1). Wsypujemy przyprawy, a warzywa trzemy na małych oczkach tarki i dodajemy do ryżu. Następnie odstawiamy przykryty garnek na 30 minut.Gdy ryż odstoi, kładziemy garnek na dużym ogniu, a gdy woda w środku się zagotuje zmniejszamy ogień na minimum. Gotujemy tak 10 minut bez odkrywania pokrywki i gotowe. Jest to porcja dla dwóch osób. Smacznego!Ryż tak przygotowany spokojnie możemy podawać do potraw kuchni chińskiej i indyjskiej, a w szczególności do mięs różnego rodzaju.
zbysiowa