danijjel

danijjel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Ryż na sposób indyjski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dobry sposób na przygotowanie ryżu do potraw indyjskich lub chińskich.

Ryż na sposób indyjski Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż na sposób indyjski

 

  • Szklanka ryżu
  • Szklanka przegotowanej lub przefiltrowanej wody
  • 2 cm kawałek marchewki
  • 2 cm kawałek korzenia pietruszki
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 3/4 łyżeczki curry

Sposób przygotowania:

Ryż na sposób indyjski
Ten sposób na przygotowanie ryżu pokazał mi mój przyjaciel z Indii. Na początek wsypujemy ryż do niewielkiego garnuszka i zalewamy wodą z kranu i opłukujemy ryż. Wodę odsączamy i zalewamy jeszcze raz. Po minucie znów odsączamy.Zalewamy szklanką przefiltrowanej wody (proporcje ryżu do wody muszą być 1:1). Wsypujemy przyprawy, a warzywa trzemy na małych oczkach tarki i dodajemy do ryżu. Następnie odstawiamy przykryty garnek na 30 minut.Gdy ryż odstoi, kładziemy garnek na dużym ogniu, a gdy woda w środku się zagotuje zmniejszamy ogień na minimum. Gotujemy tak 10 minut bez odkrywania pokrywki i gotowe. Jest to porcja dla dwóch osób. Smacznego!Ryż tak przygotowany spokojnie możemy podawać do potraw kuchni chińskiej i indyjskiej, a w szczególności do mięs różnego rodzaju.
Ryż na sposób indyjski
Po dodaniu wszystkich składników odkładamy garnek na 30 minut.
Ryż na sposób indyjski
Gotować 10 minut na małym ogniu bez odkrywania pokrywki. Gotowe!

Tagi:

ryż