V_kuchareczka

V_kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Ryż po meksykańsku wg V_kuchareczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co prawda jest to trochę czasochłonne, ale wysiłek się opłaca.

Ryż po meksykańsku wg V_kuchareczka

Składniki:

Ryż po meksykańsku wg V_kuchareczka

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 10 dag pieczonego mięsa
  • 15 dag duszonego mięsa
  • 10 dag wędliny
  • 20 dag pieczarek
  • 1 papryka
  • 50g groszku konserwowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Ryż po meksykańsku wg V_kuchareczka
Na rozgrzanym oleju smażyć czosnek i pokrojoną cebulę, ale nie rumieniąc ich. Wsypać surowy jeszcze biały ryż i całość smażyć i mieszać do momentu aż stanie się zeszklony. Następnie należy dodać pokrojone w kostkę mięso i wędlinę. Osobno podsmażyć pieczarki, dodać do całości, zamieszać, dodać pokrojoną paprykę, groszek konserwowy, papryczkę chilli pokrojoną w ósemki oraz koncentrat pomidorowy, wszystko razem wymieszać, zalać całość 2,5 szklanki wrzątku, gotować do momentu aż woda zostanie wchłonięta, a ryż stanie się miękki.