Sposób przygotowania:
Ryż smażony po kantońskuW rozgrzanym woku ( lub na patelini) rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony por, smażymy mieszając przez około 1 minutę, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy przez kolejną minutę. Zdejmujemy z patelni na talerz.
Roztrzepane jajka wlewamy do gorącego woka i smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Jajecznicę rozdrabniamy na małe kawałeczki. Do jajek w woku dodajemy ugotowany ryż, warzywa i sos sojowy, mieszamy. Chwilę wszystko smażymy.
Danie przekładamy na półmisek, dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem( u mnie koperek). Podajemy na ciepło.
przygotowanie ryzu
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez 10-12 minut, aż będzie lekko twardy. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i ponownie odcedzamy.
przygotowanie warzyw
Mrożony groszek gotujemy do miękkosci w małej ilości wody z dodatkiem warzywka. Pora płuczemy i kroimy na plasterki. Szczypiorek siekamy.
gotowanie warzyw
W rozgrzanym woku( lub na patelini) rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony por, smażymy mieszając przez około 1 minutę, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy przez kolejną minutę. Zdejmujemy z patelni na talerz.
przygotowanie masy jajecznej
Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy widelcem.
Roztrzepane jajka wlewamy do gorącego woka i smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Jajecznicę rozdrabniamy na małe kawałeczki.
laczenie skladnikow
Do jajek w woku dodajemy ugotowany ryż, warzywa i sos sojowy, mieszamy. Chwilę wszystko smażymy.
Danie przekładamy na półmisek, dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem( u mnie koperek). Podajemy na ciepło.