sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Ryż smażony po kantońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealny jako ciepla kolacja. Zamiast gotowanej szynki można dodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla.

Ryż smażony po kantońsku

Składniki:

Ryż smażony po kantońsku

skladniki na danie

  • Składniki na 4 osoby
  • 200 g ryżu ( u mnie basmati)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka jasnego, łagodnego sosu sojowego
  • ¾ szklanki łuskanego , słodkiego groszku( u mnie mrożony)
  • 1/2 pora
  • 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku( niestety nie miałam, zastąpiłam koperkiem)
  • 3 łyżki oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy)
  • sól, pieprz i warzywko do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż smażony po kantońsku
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez 10-12 minut, aż będzie lekko twardy. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Mrożony groszek gotujemy do miękkosci w małej ilości wody z dodatkiem warzywka. Pora płuczemy i kroimy na plasterki. Szczypiorek siekamy. Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy widelcem.

W rozgrzanym woku ( lub na patelini) rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony por, smażymy mieszając przez około 1 minutę, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy przez kolejną minutę. Zdejmujemy z patelni na talerz.

Roztrzepane jajka wlewamy do gorącego woka i smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Jajecznicę rozdrabniamy na małe kawałeczki. Do jajek w woku dodajemy ugotowany ryż, warzywa i sos sojowy, mieszamy. Chwilę wszystko smażymy.

Danie przekładamy na półmisek, dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem( u mnie koperek). Podajemy na ciepło.

przygotowanie ryzu

Ryż smażony po kantońsku
Ryz gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pluczemy.

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez 10-12 minut, aż będzie lekko twardy. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i ponownie odcedzamy.

przygotowanie warzyw

Ryż smażony po kantońsku
mrozony groszek zalewamy woda, dodajemy przyprawe warzywko i gotujemy.

Mrożony groszek gotujemy do miękkosci w małej ilości wody z dodatkiem warzywka. Pora płuczemy i kroimy na plasterki. Szczypiorek siekamy.

gotowanie warzyw

Ryż smażony po kantońsku
w woku, na oliwie smazymy pokrojony por i szynke

W rozgrzanym woku( lub na patelini) rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony por, smażymy mieszając przez około 1 minutę, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy przez kolejną minutę. Zdejmujemy z patelni na talerz.

przygotowanie masy jajecznej

Ryż smażony po kantońsku
na rozgrzany tluszcz wlewamy roztrzepane jajka, smazymy i mieszamy.

Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy widelcem.
Roztrzepane jajka wlewamy do gorącego woka i smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Jajecznicę rozdrabniamy na małe kawałeczki.

laczenie skladnikow

Ryż smażony po kantońsku
wszystkie skladniki laczymy w woku i krotko smazymy.

Do jajek w woku dodajemy ugotowany ryż, warzywa i sos sojowy, mieszamy. Chwilę wszystko smażymy.
Danie przekładamy na półmisek, dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem( u mnie koperek). Podajemy na ciepło.