nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ryż smażony z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aromatyczny ryż z kurkami może być propozycją na bezmięsny posiłek lub także można go potraktować jako dodatek do dowolnego dania przykładowo obiadu z mięsem i warzywami.

Ryż smażony z kurkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż smażony z kurkami

 

Sposób przygotowania:

Ryż smażony z kurkami
Na patelni rozpuścić masło, a następnie do rozpuszczonego masła przełożyć opłukane, oczyszczone i osuszone kurki. Kurki podsmażać na maśle przez moment, a w szklance gorącej wody rozmieszać 1 kostkę rosołową. Do podsmażonych nieco kurek dodać surowy ryż i dolać wodę z rozmieszaną kostką rosołową. Wszystko razem zamieszać, posypać odrobiną granulowanego czosnku i przykryć pokrywką. Podduszać ryż z kurkami podlany rosołkiem na niedużym ogniu pod pokrywką do czasu, aż ryż nie wchłonie wody z kostką rosołową i nie stanie się zjadliwy. Od czasu do czasu należy podnieść pokrywkę i zamieszać zawartość patelni. Gdy ryż będzie już gotowy, zjadliwy obsypać ryż z kurkami solidną dawką tymianku oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Podgrzewać jeszcze chwilę całość mieszając, a następnie zgasić palnik i ryż z kurkami jest już gotowy do jedzenia.
Ryż smażony z kurkami
Oczyszczone i osuszone kurki podsmażone na maśle.
Ryż smażony z kurkami
Surowy ryż i woda wymieszana z kostkę rosołową dodane na patelnię do podsmażonych kurek.
Ryż smażony z kurkami
Podsmażony ryż z kurkami obsypany sporą dawką tymianku.