Sposób przygotowania:
Ryż smażony z kurkami
Na patelni rozpuścić masło, a następnie do rozpuszczonego masła przełożyć opłukane, oczyszczone i osuszone kurki. Kurki podsmażać na maśle przez moment, a w szklance gorącej wody rozmieszać 1 kostkę rosołową. Do podsmażonych nieco kurek dodać surowy ryż i dolać wodę z rozmieszaną kostką rosołową. Wszystko razem zamieszać, posypać odrobiną granulowanego czosnku i przykryć pokrywką. Podduszać ryż z kurkami podlany rosołkiem na niedużym ogniu pod pokrywką do czasu, aż ryż nie wchłonie wody z kostką rosołową i nie stanie się zjadliwy. Od czasu do czasu należy podnieść pokrywkę i zamieszać zawartość patelni. Gdy ryż będzie już gotowy, zjadliwy obsypać ryż z kurkami solidną dawką tymianku oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Podgrzewać jeszcze chwilę całość mieszając, a następnie zgasić palnik i ryż z kurkami jest już gotowy do jedzenia.