mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż z cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty i uniwersalny ryżowy dodatek do dań:)

Ryż z cebulą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż z cebulą

 

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 200 g (1 szklanka) długoziarnistego białego ryżu
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 500 ml (2 szklanki) bulionu z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Ryż z cebulą
Rozgrzewam olej w rondlu na średnim ogniu i podsmażam na nim cebulę, aż będzie prawie miękka. Dodaję ryż i kontynuuję smażenie, aż ryż pokryje się olejem. Gdy cebula zmięknie zupełnie, a ryż się lekko przysmaży, doprawiam pieprzem i dodaję bulion. Doprowadzam do wrzenia, a następnie zmniejszam ogień do minimum, przykrywam i gotuję na wolnym ogniu przez 20 minut.
Ryż z cebulą
Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju na patelni
Ryż z cebulą
Gdy cebula zmięknie, a ryż się przesmaży, dodaję bulion