Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie to pyszne danie które przygotujecie w kilkanaście minut - polecam.

Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie

 

  • 100 g białego ryżu
  • 1 mała cukinia
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 1 cebula biała
  • 100 ml wytrawnego wina białego
  • oliwa czosnkowa
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie
Kiełbasę śląską kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie czosnkowej, dodajemy cebulę oraz starą na dużych oczkach cukinię, całość przesmażamy 2-3 minuty, podlewamy winem i dusimy do całkowitego odparowania - doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ryż gotujemy na sypko, dodajemy do pozostałych składników, doprawiamy na pikantnie. Podajemy oprószając posiekanym koperkiem.
Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie
Kiełbasę podsmażamy, dodajemy do niej cebulę
Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie
następnie dodajemy startą cukinię na dużych oczkach
Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie
całość podduszamy z winem i przyprawiamy
Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie
na koniec dodajemy ugotowany ryż i mieszamy

Tagi:

dania cukinia