SUPERPRZEPIS

Bezglutenowa tarta z dorszem

  • 5
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bezglutenowa tarta z dorszem

Tarta lekko wędzona za sprawą ryby, z dodatkiem fasolki, kukurydzy i groszku . Bardzo dobra zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

Bezglutenowa tarta z dorszem

 

 

 

  • farsz:
  • 2/3 puszki kukurydza z groszkiem
  • 2/3 puszki fasolki czerwonej
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 15 dkg sera wędzonego twardego
  • 40 dkg wędzonego dorsza
  • sól, pieprz
  • przyprawa miks
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 300 g jogurtu greckiego
  • koper świeży

Sposób przygotowania:

Bezglutenowa tarta z dorszem

ETAP 1:

Bezglutenowa tarta z dorszem
masło mąka kukurydziana przyprawy żółtka w misce

Zimne masło przekładam do miski, kroję nożem, dodaję żółtka, mąkę kukurydzianą, krupczatkę, sól, zimną wodę i całość kroję nożem i zagniatam szybko.

Wkładam do zamrażalnika ciasto na 30 minut.

Wyjmuję, rozwałkowuję na papierze do pieczenia i przekładam do wysmarowanej formy od tarty 26 cm średnica.

Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach i piekę 20 minut temp 190 stopni.

ETAP 2:

Bezglutenowa tarta z dorszem
dorsz wędzony obieram z ości i skóry dokaładnie

Dorsza wędzonego obieram dokładnie z ości i skóry.

ETAP 3:

Bezglutenowa tarta z dorszem
składniki na farsz jajaka jogurt grecki koperek

Do miski wbijam jajka, dodaję jogurt grecki, sól, koperek pokrojony drobno,pieprz, przyrawę i mieszam wszystko widelcem.

ETAP 4:

Bezglutenowa tarta z dorszem
na podpieczone kruche ciasto wukladam dorsza warzywa j dodaje farsz

Na podpieczony spód od tarty zimny, wykładam połowę farszu, rybę, dodaję fasolkę, kukurydzę, resztę farszu dodaję pomidorki i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni aż masa się zetnie na 20 minut około.


Tagi:

warzywa tarta