Sposób przygotowania:
Ryż z kiełkami Stir Fry,cukinią,papryką
Bardzo fajne orientalne danie, idealne na obiad. Cukinie myjemy i kroimy na plastry grubości około 1,5-2 cm, solimy i odstawiamy ją na kwadrans. Po tym czasie cukinię opłukujemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kolejno kroimy ją w większą kostkę. Paprykę kroimy w kostkę wielkości kostki cukinii, a chili w paski - pozbywając się gniazd nasiennych. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na oleju podsmażamy najpierw czosnek, a następnie dodajemy warzywa. Wszystko razem smażymy dłuższą chwilkę, a w między czasie na drugiej patelni podsmażamy przez około 5 minut kiełki na patelnię dodając odrobinę oleju sezamowego. Następnie przekładamy je do cukinii i papryki. Wlewamy 1 łyżeczkę octu ryżowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i 3-4 łyżki sosu sojowego. Mieszankę warzyw i kiełek smażymy jeszcze chwilkę. Woreczek brązowego ryżu gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyjmujemy go z wody, wyciskamy i dodajemy do pozostałych warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilkę podsmażamy an wolnym ogniu dosłownie chwilkę.