Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryż z mięsem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie z ryżu, mięsa i warzyw. Podawać na ciepło z dodatkiem surówki.

Ryż z mięsem i papryką

Składniki:

Ryż z mięsem i papryką

 

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 2 cebule
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 3 papryki
  • 40 dag ryżu
  • 4 szkl bulionu drobiowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż z mięsem i papryką
Do garnka wlać bulion, zagotować. Wsypać umyty ryż i ugotować na sypko. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę bez nasion i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju usmażyć boczek, dodać mięso i zrumienić. Następnie wsypać cebulę i paprykę, wlać odrobinę wody, poddusić. Połączyć z ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, podgrzać.