Sposób przygotowania:
Ryż z pieczarkami.
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu(ok 20 min.),tak żeby był sypki.
Pieczarki opłukać ciepłą wodą,pokroić w cienkie plasterki.Przełożyć do głębszego rondelka.Dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę.Podlać tłuszczem i dolać wody(nie za dużo).Dodać kostki rosołowe z drobiu,sól,pieprz oraz troszkę Vegety(ok 1 łyżeczki).Dusić pod przykryciem ok 1 godz.,od czasu do czasu mieszając i próbując do smaku.W pieczarkach po uduszeniu powinno pozostać jak najmniej płynu,powinien odparować w czasie duszenia.
Po uduszeniu trochę przestudzić.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez.Wymieszać.Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.Potrawę powinno być dość dobrze czuć czosnkiem,natomiast nie powinna być nadmiernie słona.
Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.Mnie najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego.
Pieczarki opłukać ciepłą wodą,pokroić w cienkie plasterki.Przełożyć do głębszego rondelka.Dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę.Podlać tłuszczem i dolać wody(nie za dużo).Dodać kostki rosołowe z drobiu,sól,pieprz oraz troszkę Vegety(ok 1 łyżeczki).Dusić pod przykryciem ok 1 godz.,od czasu do czasu mieszając i próbując do smaku.W pieczarkach po uduszeniu powinno pozostać jak najmniej płynu,powinien odparować w czasie duszenia.
Po uduszeniu trochę przestudzić.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez.Wymieszać.Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.Potrawę powinno być dość dobrze czuć czosnkiem,natomiast nie powinna być nadmiernie słona.
Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.Mnie najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego.
misia53
Mikrula