amadeo

amadeo

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ryż z pieczarkami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrawa może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno.

Ryż z pieczarkami.

Składniki:

Ryż z pieczarkami.

 

  • Pieczarki świeże 1kg.
  • Ryż Parboiled 1opakowanie(4 woreczki po 10 dkg).
  • Cebula 2 większe szt.
  • Czosnek 3 większe ząbki lub wg.uznania.
  • Majonez mały słoik,lub wg. uznania.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej lub inny tłuszcz.
  • 2 kostki rosołowe z drobiu.
  • Vegeta

Sposób przygotowania:

Ryż z pieczarkami.
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu(ok 20 min.),tak żeby był sypki.
Pieczarki opłukać ciepłą wodą,pokroić w cienkie plasterki.Przełożyć do głębszego rondelka.Dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę.Podlać tłuszczem i dolać wody(nie za dużo).Dodać kostki rosołowe z drobiu,sól,pieprz oraz troszkę Vegety(ok 1 łyżeczki).Dusić pod przykryciem ok 1 godz.,od czasu do czasu mieszając i próbując do smaku.W pieczarkach po uduszeniu powinno pozostać jak najmniej płynu,powinien odparować w czasie duszenia.
Po uduszeniu trochę przestudzić.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez.Wymieszać.Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.Potrawę powinno być dość dobrze czuć czosnkiem,natomiast nie powinna być nadmiernie słona.
Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.Mnie najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego.

Tagi:

ryż