Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ryż z pomarańczą i orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

możemy wzbogacać smak ryżu różnymi dodatkami, spróbujcie jak fajnie smakuje ze skórką pomarańczową

Ryż z pomarańczą i orzechami

Składniki:

Ryż z pomarańczą i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Ryż z pomarańczą i orzechami
Pomarańczę wyszorować, sparzyć i skórkę, bez białej warstwy, zetrzeć na tarce jarzynowej. Ryż wypłukać zalać 1 szkl. wody, dodać sól i olej, gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę - brązowy ryż gotuje się dość długo, przynajmniej pół godziny. Jeśli potrzeba można dolać w trakcie nieco wody. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać sok z pomarańczy, skórkę i posiekane orzechy, gotować jeszcze 10 min..Podawać do drobiu przeczonego i różnych mięs.

Tagi:

ryż