kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ryż z rabarbarem na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodki, cynamonowy ryż i kwaskowy rabarbar świetnie się komponują nie tylko smakami ale także odmiennymi konsystencjami.

Ryż z rabarbarem na ciepło Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż z rabarbarem na ciepło

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż z rabarbarem na ciepło
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Odsączamy i mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem i masłem. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki, Posypujemy cukrem i zostawiamy na 30 minut aż puści soki i nieco zmięknie. Foremki do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy kolejno ryż i rabarbar z cukrem, jako ostatnią warstwę pozostawiając owoce. Polewamy słodka śmietanką i zapiekamy w 190-200 stopniach przez 30-35 minut. Przed podaniem możemy udekorować kleksem bitej śmietany.
Ryż z rabarbarem na ciepło
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Odsączamy i mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem i masłem
Ryż z rabarbarem na ciepło
Foremki do zapiekania smarujemy tłuszcem i układamy kolejno ryż i rabarbar z cukrem, jako ostatnią warstwę pozostawiając owoce.

Tagi:

ryż