Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta jabłkowo-rabarbarowa :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wiedziałam , ze tak będzie - teraz się nie odczepię od pieczenia .

Tarta jabłkowo-rabarbarowa  :

Składniki:

Tarta jabłkowo-rabarbarowa :

 

  • 1/2 gotowego ciasta kruchego - mrożonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka pokrojonego obranego rabarbaru
  • 1 szklanka pokrojonych drobno jabłek
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych ( dałam barwione na żółto bo akurat takie miałam )
  • papier do pieczenia
  • 1 szklanka grochu, fasoli lub ryżu- do obciążenia papieru do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowo-rabarbarowa :
Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Położyć na cieście papier do pieczenia i wsypać na niego groch , fasolę lub ryż grubą warstwą ( zapobiega to odstawaniu ciasta od brzegów ). W czasie gdy ciasto się piecze obrać i pokroić rabarbar i jabłka .Zasypać do połową cukru i cynamonem .Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć papier z wysypanym na nim grochem. Odsączyć owoce .Ciasto posypać 2 łyżkami bułki tartej .Resztę bułki wymieszać z cukrem , owocami i wiórkami kokosowymi . Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ponownie przez 25 minut. Wyjąć .Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub ostudzone- jak kto woli. Te gotowe ciasto to dla mnie zbawienie. Nie lubię pieczenia ciast a dzięki temu , że jest mrożone gotowe mogę coś zrobić.