Sposób przygotowania:
Tarta jabłkowo-rabarbarowa :
Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Położyć na cieście papier do pieczenia i wsypać na niego groch , fasolę lub ryż grubą warstwą ( zapobiega to odstawaniu ciasta od brzegów ). W czasie gdy ciasto się piecze obrać i pokroić rabarbar i jabłka .Zasypać do połową cukru i cynamonem .Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć papier z wysypanym na nim grochem. Odsączyć owoce .Ciasto posypać 2 łyżkami bułki tartej .Resztę bułki wymieszać z cukrem , owocami i wiórkami kokosowymi . Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ponownie przez 25 minut. Wyjąć .Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub ostudzone- jak kto woli. Te gotowe ciasto to dla mnie zbawienie. Nie lubię pieczenia ciast a dzięki temu , że jest mrożone gotowe mogę coś zrobić.
Sarenka