Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Ryż z sosem curry.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sos zaprawiany curry to wspaniały dodatek do białego ryżu.

Ryż z sosem curry.

Składniki:

Ryż z sosem curry.

 

  • pół szklanki ryżu
  • 100/120 g mięsa wołowego
  • 2 łyżeczki curry
  • pół cebuli
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Ryż z sosem curry.
Wrzucamy ryż do dużej ilości gotujacej, posolonej wody i gotujemy go na sypko. Ugotowany, ocedzony i jeszcze ciepły ryż wkładamy do filiżanki aby nabral formę (nieobowiazkowe) Na gorącym oleju dusimy pokrojoną w paski cebule i dodajemy 2 łyżeczki curry. Do tak przygotowanego sosu dodajemy pokrojone w cienkie paski mięso wołowe, podsmażamy, podlawamy woda, solimy (jesli potrzeba) i dusimy na malym ogniu aż mięso będzie miekkie. Na talerzu robimy babkę z ryżu (jak w piaskownicy :-) i polewamy sosem na około .

Tagi:

mięso ryż