margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ryż z sosem czy sos z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, gęsty sos do ryżu lub makaronu.

Ryż z sosem czy sos z ryżem

Składniki:

Ryż z sosem czy sos z ryżem

 

  • 1-2 torebki ryżu
  • sól
  • kurkuma
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • cebula
  • warzywka mrożone krojone w paski
  • 2 marchewki (ugotowane) lub słoiczek marchewki dla dzieci :)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół kostki rosołowej
  • maggi
  • szklanka wody
  • bazylia, oregano, pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Ryż z sosem czy sos z ryżem
Ryż gotujemy z dodatkiem soli i łyżeczką kurkumy- nada złocisty kolor. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka smażymy na oliwie na patelni. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra dorzucamy do piersi i smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy pół torebki mrożonych warzyw. Po kilku minutach podlewamy wodą tak żeby było przykryte i dokładnie mieszamy, dodajemy pół kostki rosołowej (może być mniejsze pół) i kilka kropel maggi. Ja dodaje słoiczek marchewki dla dzieci (oczywiście kiedy mój synuś nie doje) lub dwie przetarte gotowane marchewki. Dzięki marchewce sos będzie bardziej gęsty. Następnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz przyprawy:bazylia, oregano,zioła prowansalskie. Jeśli sos robi się zbyt gęsty podlewamy jeszcze wodą, jeśli jest rzadki woda jeszcze musi troszkę odparować. Podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego