Sposób przygotowania:
Ryż z truskawkami.
Do garnka wkładamy mrożone lub świeże truskawki. jeśli są mrozone to czekamy aż odmarzną po czym delikatnie rozgnitamy je łyżką - podobnie robimy ze swieżymi.
Truskawki nastawiamy na gaz, dodajemy cukier wedle uznania, tak aby były dobrze slodkie i na wolnym ogniu prażymy je, ciągle mieszając aby nieco zgestnialy.
Do osobnego garnka wlewamy wodę oraz mleko i w chwili kiedy się zagotuje wsypujemy ryż i co jakiś czas mieszając gotujemy go przez 15 minut. Gorący wykładamy na talerz i polewamy gorącym truskawkowym musem.
Truskawki nastawiamy na gaz, dodajemy cukier wedle uznania, tak aby były dobrze slodkie i na wolnym ogniu prażymy je, ciągle mieszając aby nieco zgestnialy.
Do osobnego garnka wlewamy wodę oraz mleko i w chwili kiedy się zagotuje wsypujemy ryż i co jakiś czas mieszając gotujemy go przez 15 minut. Gorący wykładamy na talerz i polewamy gorącym truskawkowym musem.