monikaw993

monikaw993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Ryż z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ryż z warzywami i mięsem z kurczaka na słodko/ostro

Ryż z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z warzywami

 

  • filet z kurczaka - ok. 0,5 kg
  • marchewka - ok. 1 kg
  • pietruszka - ok. 0,40 kg
  • seler - ok. 0,30 kg
  • pietruszka (nać) - kilka gałązek
  • cebula - 2 szt.
  • olej
  • papryka ostra mielona
  • przyprawa do kurczaka
  • cukier
  • ryż długoziarnisty (brązowy lub biały)
  • vegeta
  • sól
  • sos pomidorowy - 2 szt.

 

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami
Warzywa obieramy, pukamy i kroimy w paseczki. Cebulę w kostkę. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy mieszanką warzyw i wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy się podsmaży dodajemy cebulę i dusimy. W między czasie przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do kurczaka dodajemy pokrojone warzywa i przyprawiamy papryką, vegetą i cukrem według własnego uznania. Przykrywamy i pozostawiamy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Na koniec do warzyw z kurczakiem dodajemy ok. 2 nalewki sosu i posiekaną pietruszkę lub inną zieleninę. Smacznego! :)
Ryż z warzywami
Marchew, pietruszka i seler pokrojone w drobne paski.
Ryż z warzywami
Filet z kurczaka pokrojony na kawałki podsmażamy na tłuszczu.
Ryż z warzywami
Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę.
Ryż z warzywami
Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Część dodajemy do warzyw a pozostałą użyjemy do polania ryżu.