IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Ryż z warzywami z foremki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Brązowy ryż z warzywami zapiekany pod plasterkiem sera

Ryż z warzywami z foremki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż z warzywami z foremki

 

  • 3/4 szklanki ryż brązowy ugotowany
  • 1 szt jajo całe
  • 1 plaster ser zółty
  • 1/3 szt cukinia
  • 1/2 szt papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Przyprawa do mięsa mielonego

 

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami z foremki
Ryż gotuję w osolonej wodzie na sypko (choć najczęściej wykorzystuję ryż z dnia poprzedniego). W tym czasie szykuję warzywa. Cukinię myję i kroją w ćwierć-plasterki. Paprykę myję i czyszczę z nasion, kroję w kostkę. Warzywa mieszam z ugotowanym ryżem, jajkiem i przyprawami. Foremkę smaruję tłuszczem aby ryż po upieczeniu ładnie odszedł. Przygotowaną masę przekładam do foremki przykrywając plasterkiem sera. Piekę około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 17- stopni. Ryż z warzywami dobrze pasuje do drugiego dania. Smacznego!
Ryż z warzywami z foremki
Warzywa mieszam z ugotowanym ryżem, jajkiem i przyprawami.
Ryż z warzywami z foremki
Foremkę smaruję tłuszczem aby ryż po upieczeniu ładnie odszedł