Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Krem z pieczarek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Prosty i szybki krem z pieczarek to jedna z ulubionych zup mojej rodziny, pyszna na co dzień i od święta, polecam.

Krem z pieczarek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z pieczarek

 

  • 500 gram pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 750 ml domowego buliony warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka śmietany 18% plus śmietana do dekoracji
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej natki lub szczypiorku (opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

Krem z pieczarek
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pieczarki, lekko je solimy i smażymy je około 15-20 minut.

Kiedy pieczarki zmiękną i lekko się zazłocą podlewamy je bulionem i gotujemy około 30 minut. Zupę lekko studzimy, blendujemy ją, dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę serwujemy na gorącą udekorowaną kleksem ze śmietany posypaną posiekaną natką lub szczypiorkiem.

Smacznego.
Krem z pieczarek
Pieczarki obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki
Krem z pieczarek
Na głebokiej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła
Krem z pieczarek
I dusimy na nim pokrojone pieczarki około 25 minut
Krem z pieczarek
Do podduszonych pieczarek wlewamy bulion, gotujemy, blendujemy

Tagi:

zupa zupa krem