Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z jabłkami 2
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kilku kropel waniliowego aromatu. Obrane jabłka zetrzeć do miseczki na tarce na grubych oczkach. Skropić jabłka sokiem z cytryny oraz dodać do nich 1,5 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego i około 1/3 łyżeczki cynamonu. Zwartość miski z jabłkami zamieszać. Wysmarować żaroodporne naczynie masłem. Na spód naczynia przełożyć pierwszą warstwę ryżu i wygładzić jej powierzchnię. Na pierwszą warstwę ryżu przełożyć pierwszą warstwę jabłek, którą z kolei przykryć drugą warstwą ryżu. Na kolejną, drugą warstwę ryżu wyłożyć drugą i ostatnią już jabłkową warstwę. Na ostatnią jabłkową warstwę przełożyć trzecią i ostatnią już porcję ryżu. W sumie ułożonych zostaje trzy warstwy ryżu i dwie porcje jabłek. Wierzch ryżowo - jabłkowego przekładańca posypać cukrem ( 1 łyżeczką) i cukrem waniliowym (około 0,5 łyżeczki) i rodzynkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30 minut. Posiłek pysznie smakuje sam jak i z dodatkiem słodkiej śmietanki, ulubionego jogurtu, czy też bitej śmietany.