Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryż żurawinowy ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ryż ugotowany z sokiem żurawinowym, podany z bitą śmietaną z dodatkiem konfitury żurawinowej to smaczne danie na słodko.

Ryż żurawinowy ze śmietaną

Składniki:

Ryż żurawinowy ze śmietaną

 

  • 30 dag ryżu
  • 1/2 szkl soku żurawinowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szkl śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • konfitura żurawinowa

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż żurawinowy ze śmietaną
Do garnka wlać 4 szklanki wody i pół szklanki soku żurawinowego, zagotować. Wsypać wypłukany ryż i cukier waniliowy, ugotować na sypko. Zimną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec połączyć z konfiturą i delikatnie wymieszać. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze, polać sosem śmietanowym, ozdobić, podawać.

Tagi:

ryż