Sposób przygotowania:
Risotto z cukinią , kiełbasą i słodką żurawiną
Młodą cukinię dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w kosteczkę . Cebule obieramy z łupiny i siekamy drobno. Na dużej głębokiej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy posiekaną cebulkę z kiełbaską. Wsypujemy ryż - mieszamy i smażymy aż ryż stanie się szklisty. Podlewamy winem. Zwiększamy płomień i redukujemy alkohol. Kiedy alkohol wyparuje podlewamy ryż bulionem ok 1/2 szklanki - mieszamy dusimy. Po kilku minutach czynność powtarzamy. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę dodajemy do ryżo- mieszamy. Podlewamy bulionem. Dusimy. Nakrywamy pokrywką i dusimy aż ryż wypije bulion. Dodajemy żurawinę - mieszamy . Podlewamy resztą bulionu. Nakrywamy i dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.