katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Racuszki ryżowe z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolorowe , ryżowe racuszki z warzywami.

Racuszki ryżowe z warzywami

Składniki:

Racuszki ryżowe z warzywami

 

  • ryż ugotowany 1,5 szklanki
  • papryka marynowana 2-3 kawałki
  • groszek konserwowy 1/4 puszki
  • kukurydza konserwowa 1/4 puszki
  • szynka 2 plastry
  • ogórki konserwowe 2 sztuki
  • por 1/4 sztuki
  • mąka 1 łyżka
  • jajko 1 sztuka
  • mleko 3-4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki ryżowe z warzywami
Ogórki, paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Por oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Przygotowane składniki musimy połączyć z ryżem, wymieszać, wbić jajko, dodać mąkę mleko i ponownie wymieszać. Doprawiamy do smaku. Masa powinna być gęsta. Na patelni rozgrzewamy olej, masę ryżową nabieramy łyżką i kładziemy na rozgrzany tłuszcz lekko rozpłaszczając. Smażymy z obydwóch stron na rumiano.