redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Ris a la mande – letni ryżowy deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kremowy, pyszny, z nutą słodkiej wanilii, migdałami i wiśniami. Tradycyjny duński deser.

Ris a la mande – letni ryżowy deser

Składniki:

Ris a la mande – letni ryżowy deser

 

  • 1 szklanka Ryżu Arborio do Risotto firmy Kupiec
  • Pierwszy krok
  • 1 1/4 szklanki wody
  • 4 1/2 szklanki mleka
  • 2 laski wanilii
  • Drugi krok
  • 1 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 2 całe migdały
  • 100 g drobno posiekanych migdałów
  • Sos wiśniowy
  • 400 g mrożonych wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

Ris a la mande – letni ryżowy deser
Wodę z ryżem gotować przez kilka minut i dodać mleko. Z lasek wanilii wyskrobać nasiona, dodać razem z całymi laskami do ryżu. Przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu aż ryż zacznie się rozpadać. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić.



Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do chłodnego ryżu razem z aromatem migdałowym, całymi i posiekanymi migdałami. Delikatnie wymieszać. Wiśnie zagotować z 250 ml wody. W pozostałej wodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotujących się wiśni ciągle mieszając. Ryż podawać z ciepłym sosem wiśniowym.



Źródło: materiały prasowe



Tagi:

ryż sosy risotto