Sposób przygotowania:
Ris a la mande – letni ryżowy deser
Wodę z ryżem gotować przez kilka minut i dodać mleko. Z lasek wanilii wyskrobać nasiona, dodać razem z całymi laskami do ryżu. Przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu aż ryż zacznie się rozpadać. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do chłodnego ryżu razem z aromatem migdałowym, całymi i posiekanymi migdałami. Delikatnie wymieszać. Wiśnie zagotować z 250 ml wody. W pozostałej wodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotujących się wiśni ciągle mieszając. Ryż podawać z ciepłym sosem wiśniowym.
Źródło: materiały prasowe
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do chłodnego ryżu razem z aromatem migdałowym, całymi i posiekanymi migdałami. Delikatnie wymieszać. Wiśnie zagotować z 250 ml wody. W pozostałej wodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotujących się wiśni ciągle mieszając. Ryż podawać z ciepłym sosem wiśniowym.
Źródło: materiały prasowe