kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Rzodkiewka duszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczny dodatek do potraw mięsnych...

Rzodkiewka duszona

Składniki:

Rzodkiewka duszona

 

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki
  • cukier
  • pieprz
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • sok z cytryny – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Rzodkiewka duszona
Rzodkiewki umyć, pokroić na ćwiartki. Podsmażyć na łyżce masła, lekko zrumienić, oprószyć odrobiną cukru. Wlać bulion i dusić pod przykryciem 15 minut. W tym czasie Oczyścić listki rzodkiewki, pokroić drobno i wrzucić do gotującej, osolonej wody. Gotować około 3 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i skropić sokiem z cytryny. Żółtko wymieszać z łyżką śmietany i listkami rzodkiewki. Wymieszać z duszoną rzodkiewką, posypać pieprzem. Nie gotować. Podawać jako przystawkę do pieczonych mięs.