Sposób przygotowania:
Pizzerinki z rzodkiewką
Ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji, wlać wodę, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut. Podzielić na 6 równych części, uformować kule, cienko rozpłaszczyć na kształt owalu, ułożyć na blaszce do pieczenia.
Na wierzch:
Ser feta pokruszyć do niedużego naczynia, dodać kremówkę, zmiksować blenderem, posmarować po wierzchu przygotowanego ciasta. Liście rzodkiewki umyć, osuszyć, ułożyć na serze. Rzodkiewki pokroić na niezbyt cienkie plastry, gęsto ułożyć na wierzchu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250C, piec 12 minut.
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji, wlać wodę, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut. Podzielić na 6 równych części, uformować kule, cienko rozpłaszczyć na kształt owalu, ułożyć na blaszce do pieczenia.
Na wierzch:
Ser feta pokruszyć do niedużego naczynia, dodać kremówkę, zmiksować blenderem, posmarować po wierzchu przygotowanego ciasta. Liście rzodkiewki umyć, osuszyć, ułożyć na serze. Rzodkiewki pokroić na niezbyt cienkie plastry, gęsto ułożyć na wierzchu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250C, piec 12 minut.
misia5
SylaUla
Magdalena88
kloruś