dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Pizzerinki z rzodkiewką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 38

Najlepsze pizzerinki jakie jadłam, może też dlatego że inne, bardzo nietypowe. Pieczone w bardzo wysokiej temperaturze ale w ekspresowym tempie, bo tylko 12 minut, dzięki temu są lekko chrupiące z wierzchu i bardzo miękkie w środku.

Pizzerinki z rzodkiewką

Składniki:

Pizzerinki z rzodkiewką

ciasto

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3/4 szklanki lekko ciepłeej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mąki pszennej

na wierzch

  • 1/2 opakowania sera feta
  • 3 łyżki kremówki
  • świeże liście rzodkiewki
  • ok. 10-15 szt, rzodkiewek (zależy do wielkości)

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z rzodkiewką
Ciasto:

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji, wlać wodę, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut. Podzielić na 6 równych części, uformować kule, cienko rozpłaszczyć na kształt owalu, ułożyć na blaszce do pieczenia.  

Na wierzch:

Ser feta pokruszyć do niedużego naczynia, dodać kremówkę, zmiksować blenderem, posmarować po wierzchu przygotowanego ciasta. Liście rzodkiewki umyć, osuszyć, ułożyć na serze. Rzodkiewki pokroić na niezbyt cienkie plastry, gęsto ułożyć na wierzchu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250C, piec 12 minut.