Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tarta snickers

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna tarta, która smakiem i wyglądem nawiązuje do popularnych batoników. Interesujące połączenie ciasta kruchego, kremu śmietankowego i kajmaku. Domowej roboty tarta snickers jest na pewno o wiele lepsza niż znane batoniki. Idealna do kawy.

Tarta snickers

Składniki:

Tarta snickers

na ciasto

na krem

  • 500 ml śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 15 g śmietanfixu

dodatkowo

  • 300 g masy kajmakowej
  • 100 g orzechów ziemnych solonych
  • 100 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Tarta snickers
Mąkę, kakao i cukier puder mieszamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto, które chłodzimy następnie przez dwie godziny. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy do pieczenia. Obciążamy ciasto grochem lub fasolą. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy obciążenie. Pieczemy kolejne 15 minut. Studzimy.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Chłodzimy krem około 20 minut.

Masę kajmakową lekko podgrzewamy na małym ogniu.

Na wystudzone ciasto smarujemy krem, następnie masę kajmakową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto. Posypujemy solonymi orzechami ziemnymi.

Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.