Sposób przygotowania:
Sajgonki z kurczakiem
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół.Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem,papryką,solą i pieprzem.Zostawić na 2-3 godziny w lodówce.Kapustę kiszoną(jeżeli jest mocno kwaśna,przepłukać na sicie wodą)pokroić i gotować z niewielką ilością wody przez około 20-30 minut.Pokrojoną w kosteczkę cebulę przysmażyć na oleju.Dodać do kapusty.Na tym samym tłuszczu obrumienić mięso.Połączyć z kapustą i dusić pod przykryciem 40 minut.Mięso wyjąć.Do kapusty dodać śmietanę i gotować,aż płyn odparuje.Wszystko przestudzić.Przygotować papier ryżowy(według przepisu na opakowaniu)i na każdym płacie układać kapustę oraz kawałek fileta..Zwijać,jak naleśniki(w kopertę).Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.Doskonale smakują podawane z bulionem.
msewka