Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Sajgonki z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniały dodatek do bulionu.

Sajgonki z kurczakiem

Składniki:

Sajgonki z kurczakiem

 

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 560 g kapusty kiszonej
  • papier ryżowy
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki śmietany
  • olej
  • słodka papryka
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Sajgonki z kurczakiem
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół.Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem,papryką,solą i pieprzem.Zostawić na 2-3 godziny w lodówce.Kapustę kiszoną(jeżeli jest mocno kwaśna,przepłukać na sicie wodą)pokroić i gotować z niewielką ilością wody przez około 20-30 minut.Pokrojoną w kosteczkę cebulę przysmażyć na oleju.Dodać do kapusty.Na tym samym tłuszczu obrumienić mięso.Połączyć z kapustą i dusić pod przykryciem 40 minut.Mięso wyjąć.Do kapusty dodać śmietanę i gotować,aż płyn odparuje.Wszystko przestudzić.Przygotować papier ryżowy(według przepisu na opakowaniu)i na każdym płacie układać kapustę oraz kawałek fileta..Zwijać,jak naleśniki(w kopertę).Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.Doskonale smakują podawane z bulionem.