Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kotlet panierowany z żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 590
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niby zwykły kotlet, a dodatek żurawiny sprawia, że jest wyjątkowy i pyszniejszy niż zazwyczaj. Polecam.

Kotlet panierowany z żurawiną

Składniki:

Kotlet panierowany z żurawiną

 

  • 5 plastrów mięsa wieprzowego/pierś z kurczaka (u mnie polędwica wieprzowa)
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Panierka:

Dodatowo:

Sposób przygotowania:

Kotlet panierowany z żurawiną
Mięso (wg gustu) należy umyć, osuszyć i rozbić (nie za cienko) tłuczkiem do mięsa.

Każdy plaster dokładnie natrzeć przyprawami zapanierować: obtoczyć w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i na końcu w bułce tartej.

Tak przygotowane kotlety smażyć (na średnim ogniu) na rozgrzanym oleju - z obu stron do zarumienienia się panierki.

Gotowe podawać z ulubionymi dodatkami (ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem, surówką) i żurawiną.