Sposób przygotowania:
Sajgonki z kurczakiem , mango i khaki
Najpierw przygotowujemy sos. Z cukru brązowego robimy karmel , zalewamy go octem winnym i łyżką sosu sojowego. Gotujemy aż sos się zredukuje. Połowę mango, połowę khaki, 2 pędy selera naciowego obranego z włókien, ogórek zielony i pół cebuli kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno pokrojonego ananasa z puszki i całość mieszamy. Sok z ananasa (około 1/3 szklanki dolewamy do gotującego się sosu. Dodajemy 1/2 łyżki sosu chilli i gotujemy dalej aż się zredukuje o połowę. Gorącym sosem zalewamy pokrojone warzywa i owoce. Odstawiamy na co najmniej pół godziny pod przykryciem.Kurczaka oczyszczamy , kroimy w cienkie paseczki i smażymy na oleju ze szczyptą przyprawy azjatyckiej. Dodajemy pokrojoną w piórka połowę cebuli i drobno posiekany czosnek. Marchew obieramy , kroimy w drobną zapałkę , dorzucamy do kurczaka, cukinię kroimy w zapałkę i również dorzucamy na patelnię. Grzyby wcześniej namoczone(lub pieczarki) kroimy w julienkę i dodajemy do smażenia. Połówki mango i khaki kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie , liście kapusty kroimy drobno i wrzucamy na patelnię na kilka sekund aby tylko się sparzyły i połączyły z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i sosem sojowym. Makaron ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie , następnie nakładamy farsz i zwijamy sajgonki. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.
kołczu
Ewa