SUPERPRZEPIS

Sajgonki z kurczakiem , mango i khaki

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Sajgonki z kurczakiem , mango i khaki Więcej zdjęć (4)

Sajgonki z kurczakiem , mango i khaki podane z owocowym , słodko pikantnym sosem.

Składniki:

Sajgonki z kurczakiem , mango i khaki

 

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kilka grzybów mun lub pieczarek
  • 3/4 liście kapusty pekińskiej
  • 1 cukinia
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 mango
  • 1 khaki
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • przyprawa do potraw kuchni azjatyckiej

 

  • sos:
  • mango
  • khaki
  • ananas z puszki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • ocet z czerwonego wina 3/4 szklanki
  • cukier brązowy (około 100 g)
  • cebula
  • mały ogórek zielony bez pestek
  • seler naciowy
  • sos chilli

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki z kurczakiem , mango i khaki
Najpierw przygotowujemy sos. Z cukru brązowego robimy karmel , zalewamy go octem winnym i łyżką sosu sojowego. Gotujemy aż sos się zredukuje. Połowę mango, połowę khaki, 2 pędy selera naciowego obranego z włókien, ogórek zielony i pół cebuli kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno pokrojonego ananasa z puszki i całość mieszamy. Sok z ananasa (około 1/3 szklanki dolewamy do gotującego się sosu. Dodajemy 1/2 łyżki sosu chilli i gotujemy dalej aż się zredukuje o połowę. Gorącym sosem zalewamy pokrojone warzywa i owoce. Odstawiamy na co najmniej pół godziny pod przykryciem.Kurczaka oczyszczamy , kroimy w cienkie paseczki i smażymy na oleju ze szczyptą przyprawy azjatyckiej. Dodajemy pokrojoną w piórka połowę cebuli i drobno posiekany czosnek. Marchew obieramy , kroimy w drobną zapałkę , dorzucamy do kurczaka, cukinię kroimy w zapałkę i również dorzucamy na patelnię. Grzyby wcześniej namoczone(lub pieczarki) kroimy w julienkę i dodajemy do smażenia. Połówki mango i khaki kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie , liście kapusty kroimy drobno i wrzucamy na patelnię na kilka sekund aby tylko się sparzyły i połączyły z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i sosem sojowym. Makaron ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie , następnie nakładamy farsz i zwijamy sajgonki. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.
Sajgonki z kurczakiem , mango i khaki
Najpierw przygotowujemy sos z karmelu , octu winnego , sosu sojowego , warzyw i owoców.
Sajgonki z kurczakiem , mango i khaki
Makaron ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie , następnie nakładamy farsz i zwijamy sajgonki.
Sajgonki z kurczakiem , mango i khaki
Sajgonki smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.