Sposób przygotowania:
Pudliszkowa z nutą orientu
Mięso z kurczaka podzielić na drobne kawałki . Umieścić w garnku razem z obranymi i umytymi warzywami ( marchew, seler, pietruszka, por , cebula). Dorzucić przyprawy - Kafir, pokrojony w cienkie plasterki imbir , łyżkę sosu sojowego, papryczkę chilli. Zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym ogniu przez 1 ½ godziny . Wyjąć mięso i warzywa . Wywar przecedzić . Dodać koncentrat pomidorowy . Wymieszać .Doprawić szczyptą cukru , przyprawą 5 smaków i sosem słodko -kwaśnym chilli . Zagotować. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i zostawić na 5 minut. Odcedzić .Przekroić na mniejsze kawałki tak jak do sajgonek. Kawałek marchewki ( ugotowanej z zupy ) pokroić w bardzo cienkie słupki. Umyć - osuszyć i pociąć w drobne paseczki sałaty. Rzodkiewki utrzeć na tarce jarzynowej - posolić - pognieść i odcisnąć. Arkusze papieru ryżowego zwilżać wodą i układać na ściereczce kuchennej. Na środek nakładać trochę makaronu ryżowego, sałaty, rzodkiewek - skropić sosem sojowym i słodko-kwaśnym sosem chili. Zwinąć jak sajgonki. Rozgrzać olej do wrzenia ( powinien zacząć ,, dymić" i smażyć ruloniki na rumiano .Wyjąć- odsączyć na ręczniku kuchennym .Poczekać aż przestygną . Przed podaniem ponownie włożyć w gorący olej. Dosmażyć. Odsączyć. Podawać zupę w miseczce ( pije się bezpośrednio z niej bez używania łyżki) układając obok po 2 sztuki ,, orientalnych krokiecików ". * Można dodać do ,,krokiecików" kawałeczki ugotowanego chudego mięsa z kurczaka ale ja wolę przeznaczyć je na potrawkę .