luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Sajgonki z Łowiczem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Wschodnia kuchnia z Łowiczem :)

Sajgonki z Łowiczem

Składniki:

Sajgonki z Łowiczem

 

  • papier ryżowy
  • 55 g makaronu ryżowego
  • 10 g grzybów mun
  • 150 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chińskiego Łowicz
  • pół łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki z Łowiczem
Grzyby mun ugotować, makaron zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem do napęcznienia. Na patelnię włożyć posiekany czosnek, olej, mięso mielone imbir i inne przyprawy oraz ugotowane i posiekane w paseczki grzyby mun. Smażyć ok 10 min. Makaron odcedzić włożyć do naczynia i przeciąć nożem kilka razy, dodać sos Łowicz i przysmażone mięso z grzybami. Papier ryżowy moczyć w letniej wodzie, nakładać po łyżce nadzienia i zwijać sajgonki. Smażyć na oleju na rumiany kolor, podawać z chińskim sosem Łowicz.