strunka.35

strunka.35

Kucharz
[Przepisów: 10]

Sakiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

...schabowe ale inaczej...polecam!!!...

Sakiewki

Składniki:

Sakiewki

 

  • 7 kotletów schabowych ( ilość sakiewek zależy od ilości osób)
  • 20-30 dag pieczarek
  • 1 kawałek papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • tłuszcz
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sakiewki
Mięso rozbić na cienkie kotlety, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki, paprykę i cebulę dusić na tłuszczu, dodać przecier pomidorowy i doprawić.Sakiewki można wzbogacić dodając do farszu mięso mielone, ale niekoniecznie. Farsz układać na środku kotleta, złożyć w kształt sakiewki i spiąć wykałaczką. Ułożyć na blasze i piec polewając powstałym sosem. Po upieczeniu wyjąć wykałaczki ( nie bać się, że się rozsypią), podawać polane sosem z pieczenia do zmieniaczków z wody i surówką sezonową. Danie to sprawdza się nawet na drugi dzień, podgrzane smakuje tak samo jak zaraz po upieczeniu.