agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Sakiewki wieprzowe z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

bardzo szybka odmiana schabowego, wyszło przepysznie:)

Sakiewki wieprzowe z mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sakiewki wieprzowe z mozzarellą

 

  • sznycle wieprzowe 8 szt
  • mozzarella biała 2x125g
  • sól pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • jajka 2 szt
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sakiewki wieprzowe z mozzarellą
Sznycle wieprzowe opłukać i osuszyć. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem. Następnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. U mnie wyszło 16 plasterków. Na mięsie układać po 2 plastry sera , składać na pół i spiąć wykałaczką. Przygotować 2 pojemniki. W pierwszym roztrzepać jajko, do drugiego wsypać bułkę tarta. Każdy kawałek mięsa obtaczać w jajku i bułce, powtórzyć jeszcze raz , panierka będzie grubsza i ser nie wypłynie. Smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Ja dodatkowo podpiekam je w piekarniku przez 10 minut. Wtedy mam pewność, że nie będą surowe w środku. Podałam z sosem kurkowym. Smacznego:)
Sakiewki wieprzowe z mozzarellą
mięso lekko rozbić tłuczkiem posypać solą i pieprzem
Sakiewki wieprzowe z mozzarellą
układać po dwa plastry mozzarelli zwinąć i spinać wykałaczką
Sakiewki wieprzowe z mozzarellą
mięso obtaczać w jajku i bułce tartej czynność powtórzyć
Sakiewki wieprzowe z mozzarellą
smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Tagi:

jajko tarta jajka