Blondi

Blondi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Sakiewki z krewetkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ładnie się prezentuje i dobrze smakuje :)

Sakiewki z krewetkami

Składniki:

Sakiewki z krewetkami

 

  • 8 arkuszy duzego papieru ryżowego Tao Tao
  • opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych
  • makaron ryżowy Tao Tao -garść
  • kawałek pora - biała część
  • 3 ząbki czosnku
  • olej ryżowy
  • sos sojowy
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka, chilli
  • 8 piórek drobnego szczypiorku
  • słodki sos chilli

Sposób przygotowania:

Sakiewki z krewetkami
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany kawałek pora,solimy i smażymy chwilę, gdy zmięknie dodajemy krewetki (wcześniej przelewamy je wrzątkiem), doprawiamy, dodajemy zmiażdżony czosnek, sos sojowy i smażymy krótko. Następnie dodajemy, uprzednio przygotowany wg przepisu na opakowaniu i pokrojony makaron ryżowy i całość mieszamy, odstawiamy, aby smaki się połączyły. I tu następuje zabawa z papierem ryżowym, której nie lubię :P przygotowujemy miskę z ciepłą, przegotowaną wodą i po kolei namaczamy w niej arkusze papieru, które następnie na chwilę odstawiamy, aby "doszły". następnie na każdy arkusz nakładamy trochę krewetkowego farszu i formujemy sakiewki, które przewiązujemy (umytym) szczypiorkiem. Odstawiamy na kilka minut. Sakiewki umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze (lub sitku czy durszlaku) i "gotujemy" ok 3 minut. Podajemy polane słodkim sosem chilli. SMACZNEGO!!