Sposób przygotowania:
Sakiewki z krewetkami
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany kawałek pora,solimy i smażymy chwilę, gdy zmięknie dodajemy krewetki (wcześniej przelewamy je wrzątkiem), doprawiamy, dodajemy zmiażdżony czosnek, sos sojowy i smażymy krótko. Następnie dodajemy, uprzednio przygotowany wg przepisu na opakowaniu i pokrojony makaron ryżowy i całość mieszamy, odstawiamy, aby smaki się połączyły. I tu następuje zabawa z papierem ryżowym, której nie lubię :P przygotowujemy miskę z ciepłą, przegotowaną wodą i po kolei namaczamy w niej arkusze papieru, które następnie na chwilę odstawiamy, aby "doszły". następnie na każdy arkusz nakładamy trochę krewetkowego farszu i formujemy sakiewki, które przewiązujemy (umytym) szczypiorkiem. Odstawiamy na kilka minut. Sakiewki umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze (lub sitku czy durszlaku) i "gotujemy" ok 3 minut. Podajemy polane słodkim sosem chilli. SMACZNEGO!!
Sarenka
Blondi
iska504
lalunia
Blondi
Mozna podac jako fingerfood :)