Czekoladowe salami z orzechami laskowymi

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Intrygujące z zewnątrz, bo swoim wyglądem wcale nie przypomina deseru, tylko... podsuszaną kiełbasę. Pyszne w środku, z herbatnikami, czekolada i orzechami, takie jest sakami czekoladowe.

Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowe salami z orzechami laskowymi

 

  • 400 g herbatników
  • 120 g rodzynek
  • wódka lub inny alkohol do namoczenia rodzynek
  • 250 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g kakao
  • 100 g orzechów laskowych
  • cukier puder do obtoczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe salami z orzechami laskowymi
1/3 herbatników miksujemy na pył, resztę łamiemy na drobne kawałki. Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy alkoholem. Masło kroimy na małe kawałki, czekoladę również, wkładamy do miski i rozpuszczamy w mikrofali lub na parze. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich kakao, przestudzone masło z czekoladą i mieszamy. Następnie dodajemy herbatniki, odsączone rodzynki i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Odcinamy 3 kawałki folii spożywczej o dł ok. 40 cm. Układamy na nich masę, a następnie zwijamy w ciasny rulon. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Gdy batoniki stwardnieją obtaczamy je w cukrze pudrze i kroimy ostrym nożem w plastry.
Czekoladowe salami z orzechami laskowymi
Gotową masę układamy na kawałkach folii.
Czekoladowe salami z orzechami laskowymi
Następnie zwijamy ściśle w roladki i chowamy do lodówki.
Czekoladowe salami z orzechami laskowymi
Gdy maa całkowicie stwardnieje obtaczamy ruloniki w cukrze pudrze.