WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1916]

Sałata do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałata do obiadu czyli zielona sałata maslowa w sosie jogurtowym, z przyprawami i szczypiorkiem. Lekka i smaczna surówka.

Sałata do obiadu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałata do obiadu

 

  • 0,5 główki sałaty masłowej
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Sałata do obiadu

ETAP 1:

Sałatę dokładnie umyć i odsączyć z wody. Liście porwać na kawałki i wrzucić do miski. Posolić i oprószyć czarnym pieprzem mielonym. Polać octem balsamicznym i dokładnie wymieszać.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do jogurtu naturalnego. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Sosem polać sałatę. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.

Podawać od razu lub po schłodzeniu.

Sałata do obiadu
Posiekany szczypiorek dodany do pozostałych składników
Sałata do obiadu
Sos jogurtowy wlany do poszarpanej sałaty
Sałata do obiadu
Umyta sałata porwana na kawałki i włożona do miski