kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Surówka z sałaty rzymskiej, ogórka, papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo prostą i szybką w przygotowaniu surówkę z sałaty rzymskiej, ogórka, papryki i kukurydzy konserwowej z jogurtowym dressingiem. Polecam.

Surówka z sałaty rzymskiej, ogórka, papryki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z sałaty rzymskiej, ogórka, papryki

 

  • 1 sałata rzymska
  • 1/3 zielonego ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 średniej cebuli
  • 3 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju czosnkowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z sałaty rzymskiej, ogórka, papryki
Kukurydzę przekładamy na cedzak i przelewamy wodą, odsączamy. Sałatę myjemy i dzielimy na liście, odsączamy. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. 

Ogórka myjemy i kroimy w plasterki. 

Odsączoną z wody sałatę kroimy na mniejsze części i wkładamy do miski. Dodajemy pokrojone warzywa i oraz resztę składników, mieszamy. 
Surówka z sałaty rzymskiej, ogórka, papryki
Umyte liście sałaty odsączamy z wody na cedzaku.
Surówka z sałaty rzymskiej, ogórka, papryki
Umytą paprykę kroimy w kostkę, cebulę w kosteczkę.
Surówka z sałaty rzymskiej, ogórka, papryki
Umytego ogórka kroimy w plasterki razem ze skórką.
Surówka z sałaty rzymskiej, ogórka, papryki
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy.