mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Sałata wenecka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zestawienie pysznych sałat w wyrazistym smaku

Sałata wenecka

Składniki:

Sałata wenecka

 

  • 1 główka sałaty dębolistnej
  • 1 paczka rukoli
  • 1 paczka roszponki
  • 1/2szkl rodzynek
  • 3 pomarańcze
  • 1/2 szkl orzeszków pinii
  • 10 filetów z piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 szkl oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałata wenecka
Sałatę, rukolę i roszponkę przebrać, umyć, porwać na mniejsze kawałki. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, zalać w rondelku rodzynki, zagotować i odstawić na 20minut. Osączyć i zachować 1/2soku. Pinii uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Pomarańczę obrać, pokroić w plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni grillowej. Zdjąć, ostudzić, pokroić w długie paski. Rodzynki wymieszać z sokiem pomarańczowym, orzeszkami, mięsem, goździkami, oliwą, octem, solą i pieprzem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30minut. W salaterce wymieszać sałaty, mieszankę z lodówki i pomarańcze.